Premi d'Espais Exteriors i Projectes Urbans

Memòria:

El Baluard de Berard i la Plaça Llorenç Villalonga forment part del Passeig de Ronda de les Murades de Palma. Les obres de remodelació realitzades continuen els criteris de disseny definits al Baluard de Ses Voltes, sota la Catedral i a la zona de la Portella. Aquests dos nous espais són la continuació de la façana marítima de la Palma emmurallada, les primeres restauracions de la qual van començar ara fa tretze anys. Aquesta muralla d'un quilòmetre de longitud presenta al llarg del seu recorregut espais de gran monumentalitat presidits per L'Almudaina, la Catedral, el Palau Episcopal i alguns edificis privats d'arquitectura rellevant. El Baluard de Berard i la Plaça Llorenç Villalonga són els fragments de passeig on desemboca el popular barri de Sa Calatrava.
El paviment “Palma” que es va dissenyar pels trams anteriors ha estat l'element bàsic per estendre una catifa comú que deixa créixer, entre les petites juntes de les peces, franges d'herba. Al Baluard de Berard, àrea per activitats i instal·lacions multitudinàries, s'ha col·locat un conjunt de bancs de pedra de marès el traçat del qual segueix quasi imperceptiblement les alineacions desendreçades de la façana dels edificis. Entre bancs s'han plantat palmeres datileres que acompanyen les que ja existeixen als jardins privats de la segona línia. A la Plaça Llorenç Villalonga l'existència d'un espai ombriu de gran presència ha estat l'element que ha protagonitzat la remodelació. Aprofitant el desnivell entre les façanes dels edificis fins al perfil de la muralla en direcció al mar s'ha organitzat una plataforma de llambordes que es va intercalant entre els arbres i s'eleva per poder ser utilitzada com a terrassa de futurs cafès o restaurants i veure el mar sense interrupcions visuals des de la muralla. S'ha dissenyat un element per delimitar la circulació de cotxes de servei i de veïns en aquesta gran extensió peatonal. Aquest obstacle és una extrusió de quatre llambordes que s'eleva 50 cm per sobre del paviment. Aquesta plaça acaba al costat del túnel que connecta Sa Calatrava amb el Parc de la Mar. Aquesta última zona ha estat també restaurada i per fer-ho s'ha incorporat una escala evitant un final sense sortida, de manera que es permet la continuïtat cap al Baluard del Príncep, que és el final de la murada a l'est, que serà motiu d'una futura rehabilitació.


Arquitectes: José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres Tur
Obra: Restauració i Rehabilitació del Passeig de Ronda - Murades de Palma
Emplaçament: Murades de Ciutat de Palma, Baluard de Berard i Plaça Llorenç Villalonga
Aparellador: Guillem Julià Creus
Promotor: Ajuntament de Palma de Mallorca / Pla Mirall
Finalització: 2002
Constructors: Vías y Construcciones (Baluard de Berard)
Construcciones Llull Sastre (Plaça Llorenç Villalonga)
Col·laboradors: Josep Manuel Ballestero Mora - Silvia Felipe Marzal - Emilia Fossati- Ignacio Prieto Leacht - Ferran Vizoso